Kwetsbaar

eva

 

Ik zie een foto in een tijdschrift van een groepje jong-volwassen meiden chillend ergens buiten op een gazon en ik denk: wat zijn ze toch kwetsbaar! Dat denk ik trouwens vaak bij vrouwen, of ze nu jong of oud zijn, hun weerloosheid treft me vaak.

Vrouwen zijn fysiek meestal de mindere van mannen. Dus ze leggen het altijd af tegen een vent die zijn lichaamskracht gebruikt – een seksbeluste man die zin heeft om een vrouw te pakken ergens langs een donker fietspad ’s avonds laat, een partner die zijn begeerte wil doordrijven tegen de wil van zijn vrouw in, een dominante vader die niet van zijn dochter kan afblijven – wie dan ook.

Op die foto in het tijdschrift straalt de kwetsbaarheid er van af, met van die vrouwenogen die zacht en rond in de camera kijken. Zo’n weerloze blik, zo’n oogopslag waarvan iedere man met een vlotte babbel, het juiste postuur en een uitstraling van succes misbruik van kan maken. Want vrouwen vallen makkelijk voor zo iemand, ook al is hij van binnen zo rot als een mispel. Tenminste, dat denk ik.

Want elke vrouw wil een sterke man en vervolgens kinderen van die man. En ze zijn bereid om daarvoor veel in te leveren. En als die kinderen er eenmaal zijn dan gaat het moederinstinct opspelen en gaat de bescherming van hun nakomelingen boven de bescherming van hun eigen lijf. En dat maakt vrouwen kwetsbaar voor vernederingen, fysiek en moreel.

Volgens het bijbelverhaal betaalt de vrouw de prijs voor de zondeval van Eva, de eerste vrouw. En het Paradijs is sindsdien hermetisch afgesloten.
Woman is the nigger of the world.

 

 

2 gedachtes over “Kwetsbaar

  1. Mooie overdenking over de vrouw. Die kwetsbaarheid voel ik ook vaak als ik zie of hoor van misbruikte vrouwen in oorlogssituaties. Altijd weer verkrachtingen of erger, bij vrouwen of meisjes. Heel erg! Overigens, in ons “veilige” land, voel ik me niet vaak onveilig, maar gebeurt er ook genoeg!

    Like

  2. Pingback: Bereshith 3:7-13 De Zondeval – Jeshua-ists

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s