Doodsangst en (on)geloof

De onderstaande korte documentaire getiteld ‘De laatste bazuin’ vond ik op de website Dogmavrij.nl.

 

In de docu beschrijft Inge Bosscha, de initiatiefnemer van Dogmavrij, haar worsteling met de geloofsopvoeding uit haar jeugd, haar angst voor het laatste oordeel en de hel, haar problemen met de autoriteit van de bijbel en met de strikte manier waarop gelovigen de bijbel interpreteren. En niet te vergeten de waarheidsclaim die sommigen daarbij leggen, alsof zij alleen de waarheid in pacht hebben.

Bosscha groeide op in een gelovig gezin dat lid was van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt (GKV), een kerkverband met een tot voor kort gesloten, bijna sektarisch karakter, en met de opvatting dat alleen binnen dit kerkverband de juiste leer gepreekt werd en het heil te vinden was.
Ze trouwde op twintigjarige leeftijd binnen deze kerk en werd zwanger. De zwangerschap triggerde iets binnenin haar en ze kwam tot de overtuiging dat ze haar kind niet wilde laten opgroeien binnen de GKV. Ze ‘vluchtte’ naar een opvanghuis, scheidde uiteindelijk van haar man en maakte zich los van de kerk.

De herinneringen aan vroeger lieten haar echter niet los en ze ging in therapie. Haar gevoelens betreffende haar verleden binnen de kerk typeert ze in de docu als traumatisch. Ze benoemt het als ‘Religieus Trauma Syndroom’ (RTS), een aandoening die volgens haar mensen met een godsdienstig verleden zoals zijzelf, treft.

Omdat ik zelf opgegroeid ben in een enigszins vergelijkbaar kerkgenootschap, herken ik veel van de dingen die Bosscha in de docu noemt. Ik heb echter veel minder last van negatieve emoties daarover, wellicht omdat ik een minder sensitief persoon ben dan Bosscha. En dat diepe zondebesef, die schuldgevoelens die zij als meisje al in sterke mate had, heb ik nooit zo beleefd.
Maar angst voor de hel heb ik wel degelijk en misschien wel meer naarmate ik ouder wordt en het einde van mijn leven dichterbij komt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s