’s Nachts

piekeren.jpg

’s Nachts lig je soms wakker en dan ‘vermenigvuldigen de gedachten zich’, om het met een uitdrukking uit de bijbel in de oude vertaling te zeggen.

Je ligt wakker en in je bovenkamer spookt het. Alles waar het in het verleden mis is gegaan en waar je in het heden tegenop ziet, lijkt samen te komen als een legertje van vijandelijke strijders die uit zijn op je ondergang. Je lijkt weg te zinken in mistroostigheid en je vraagt je af waarvoor je eigenlijk leeft en of je niet véél beter alles achter je kan laten en er vandoor gaan – naar een land waar niemand je kent, waar niets moet en alles mag.

Want je twijfelt in die nachtelijke uren aan alles en iedereen. En je hebt het gevoel dat de keuzes die je gemaakt hebt en die je nog maken moet, door anderen voor je gemaakt zijn en voor je gemaakt worden en dat alles buiten jouw eigen wil om. En dat steekt, dat schuurt, dat geeft je een hoogst onaangenaam gevoel van controleverlies, van gebrek aan vrijheid – de vrijheid die je juist zo lief is.

En je ligt daar maar en je wilt graag nog wat slapen, maar het lukt niet. En je verlangt naar licht, vooral in overdrachtelijke zin: naar ‘licht op je levenspad’, zoals de vromen dat zo mooi kunnen zeggen. Maar dat blijven helaas mooie woorden zonder daadwerkelijke inhoud, want de duisternis overheerst te vaak bij jou het licht – de duisternis van onzekerheid en onrust, van onbevredigende verlangens.

Maar in de natuur, buiten achter de gordijnen in de slaapkamer wordt het wél licht. En je staat op en gaat je dingen doen en die dingen zorgen voor afleiding en geven soms een beetje vreugde zodat de donkerte wat naar de achtergrond verdwijnt.
En je moet trouwens sowieso verder, mét of zonder licht. De weg kent maar één richting en je kunt niet terug. Verder, steeds verder, richting een toekomst die hopelijk wat duidelijkheid brengt.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s